1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mehmet Şimşek’ten vergi düzenlemesi sinyali

Mehmet Şimşek’ten vergi düzenlemesi sinyali

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi tabanını genişleteceklerini de belirterek, "Şu anda çalışmalar var, düzenleme gerektiren ve gerektirmeyen hususlar var. OVP'de öngördüğümüzün altında bütçe açığı ile kapatmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Şimşek, ayrıca kripto para birimleriyle ilgili düzenlemelerin yakın zamanda Meclis'e gönderileceğini açıkladı.

featured

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin 2024 yılı ilk olağan toplantısı olan ve “Nitelikli, Sürdürülebilir, Rekabet Gücü Yüksek Yeni Nesil Bir Sanayi İçin Yatırım ve Üretimin İhtiyaç Duyduğu Finans Politikalarının Önemi” ana gündemiyle gerçekleşen İSO Ocak Ayı Meclis Toplantısına katılarak konuşma yaptı.

Şimşek, dezenflasyon programının siyasi sahipliği olan bir program olduğunu belirterek, “Bu program geçici bir heves değildir” dedi.

Şimşek ayrıca enflasyonu indirmek için tekerleği yeniden keşfetme çabaları olmadığını belirterek “Uluslararası normlar neyse odur. Fed, AB, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz” diyerek parasal sıkılaşma ve faiz artışı sürecine işaret etti.

Şimşek, kripto para birimleriyle ilgili düzenlemelerin yakın zamanda Meclis’e gönderileceğini açıkladı. Şimşek, bu düzenlemelerin kripto para piyasasının güvenliğini sağlamayı hedeflediğini belirtti.

‘FED VE ECB’NİN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİNİ ARTIRMIŞ DURUMDA’

Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Küresel büyümenin yavaş seyrettiği bir dönemdeyiz. Euro Bölgesi’nde büyüme 2024’te bir miktar güçlenecek, bu toparlanma sanayimiz açısından cüzi de olsa destekleyici bir husus. Küresel enflasyonun iniyor olması 2024 ve 2025’te Fed ve ECB’nin faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda.

Küresel ticarette korumacı politikalar yeni değil ancak yoğunlaştı, sadece mal ticareti ile sınırlı değil, yatırım ve hizmetlerde bile korumacılık yeni normale dönmüş durumda. (OVP) Programın ana hedefi fiyat istikrarıdır, fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, nitelikti, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmaz.

‘YAPISAL REFORMLAR OLMAZSA OLMAZIMIZDIR’

İkinci hedefimiz mali disiplinin tesis edilmesidir, üçüncüsü de sürdürülebilir bir cari açık. Büyümede bir dengelenme ihtiyacı olduğu çok nettir, sadece içeride ve dış kaynak ile tüketerek büyümeyi sürdürmek mümkün değildir.

Yapısal reformlar programın olmazsa olmazıdır. Yapısal reformlar hedefleri gerçekleştirmede ve kalıcı hale getirilmesinde esas rolü oynayacaktır. Fed enflasyonu nasıl indirdiyse, AB nasıl indirdiyse, Brezilya, Meksika nasıl indiriyorsa biz de öyle yapıyoruz.

‘SİYASİ SAHİPLİĞİ OLAN BİR PROGRAMDIR’

Büyüme ve enflasyon arasında bir gerilim yok, bu gerilim olsa da kısa vadelidir, konjonktüreldir, kalıcı değildir, sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması lazım. Türkiye’de enflasyonun yer çekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum. Düşecektir.

Bu program sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır, siyasi sahipliği olan bir programdır, bu program bir ekip tarafından Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmuş, uygulamaya konulmuş, uygulamadan sonuç alınmış bir programdır, geçici bir heves değildir. Finansman konusunda sorunların köklü kalıcı çözüm fiyat istikrarındadır. Bütçe açığını önümüzdeki dönem sınırlamaya devam edeceğiz.

‘BÜTÇE AÇIĞI DEPREM KAYNAKLI’

Maliye politikası ayağında kaygıya şu aşamada gerek yoktur. Bütçe açığındaki harcamaların neredeyse üçte ikisi deprem ile ilişkiliydi.

Yapısal dönüşüme kaynak ayırmamız lazım. Mali disiplinin tesis edilmesi önemlidir. Daha düşük risk primi, daha yüksek kredi notlarına kavuşmasının önemli ön koşullarından biri mali disiplindir. Para politikasındaki normalleşme gelecek enflasyonu çıpalayacak düzeyde olacaktır.

VERGİ TABANINI GENİŞLETECEĞİZ’

Verginin tabanını genişleteceğiz. Verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz. Şu anda çalışmalar var, düzenleme gerektiren ve gerektirmeyen hususlar var. 2024’te OVP’de öngördüğümüzün altında bütçe açığı ile kapatmak için elimizden geleni yapacağız. Dış borcun sürdürülebilir düzeyde tutulması lazım.

Sanayide dönüşüm, sanayide niteliğin artırılması için ilave çalışmalar olacak. Rezerv birikimi sürecek, kırılganlığın azalması için rezerv birikimi yapılmalı.”

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Hangi taban yedin bitirdin emekli ücretli kesimi hangi taban.Gayrımenkulde emlak vergisi beyana tabi.Kaldır,değerleme yapılmadan satışı yaptırma al sana derya gibi vergi kaynağı çünkü herkes çalıyor orda.Yiyosa yap.Bireysel uyanış için maaşları brüt olarak öde ücretliye ki görsün aldığı brütün ne kadarı vergi diye gidiyor ve karşılığında olmayan sağlık eğitim ulaşım güvenlik.Yer mi yemez yaptırmazlar.Dal taksici esnafına arabada gider pusulası yok,çocuk parkına durak diye çökmüş doğra alayını vergiye kendine gelsin çakal tayfa.Sen gel bana evde otur ver makamı ben göstereyim nasıl yayılır.

    Cevapla
  2. 31 Ocak 2024, 22:40

    Yok ettikleri ekonomik varlıkların bedelini zaten vatandaşa ödetiyorlar, Şimşek’in ima ettiği düzenlemeyle yükü daha da arttıracaklar.

    Cevapla
Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!