A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turunda Avusturya’yı 2-1 yenip çeyrek finale yükselirken, kaleci Mert Günok’un 90+4’teki kurtarışı dünya basınında manşetlere oturdu.
Dünya’dan Emre Ergül’ün haberine göre; küresel spor basını, Mert Günok’un kurtarışını İngiliz kaleci Gordon Banks’in tarihi kurtarışına benzetti. 1970 Dünya Kupası’nda Brezilya, İngiltere ile oynarken; Pele, sert bir kafa vuruşuyla topu kaleye göndermişti. Ancak Banks çizgi üzerinde olduğu yerde zıplayıp topu çıkarmıştı. O kurtarış, futbol tarihine “asrın kurtarışı” olarak geçmişti.
Gazeteler manşetlerinde şu ifadelere yer verdi:
-Associated Press: Mert Günok’un mucize kurtarışı…
-BBC: Banks’in kopyası… Bu, Euro tarihinin en iyi kurtarışı olabilir mi?
-Daily Mail: Gordon Banksvari kurtarış…
-Foz TV: Günok’tan maç bitiren Banks kurtarışı…
-New York Times: Euro 2024’ün en iyi kurtarışı…
-Eurosport: Euro tarihinin en iyi kurtarışı…
-Bein Sports: Türkiye’nin kahramanı: Mert Günok mu, Gordon Banks mi?
-Evening Standart: Gordon Banksvari!
– Daily Telegraph: Mert Günok asrın kurtarışını yaptı
– The Athletic: Saatlerce süren çalışma ile oluşacak bir içgüdüsel farkındalık
‘ŞİMDİYE KADAR GÖRDÜKLERİMİN EN İYİLERİNDEN’
Öte yandan eski ABD’li kaleci Matt Pyzdrowski, Mert Günok’un kurtarışını New York Times gazetesinin spor servisinin yayınladığı The Athletic’e değerlendirdi.
Pyzdrowski, şu ifadeleri kullandı:
“Şimdiye kadar gördüklerimin en iyilerinden biri olduğunu söylerken abartmıyorum.
İngiltere kalecisi Gordon Banks’in Brezilya’ya karşı 1970 Dünya Kupası’nda Pele’nin vuruşunu ikonik bir şekilde kurtarmasını anımsatan inanılmaz bir kurtarıştı.
Yağmurlu bir gecede, böylesine önemli bir anda Günok’un kaleye doğru geri dönüp sırılsıklam bir zeminde seken topu kurtarması muhteşemdi.
‘KENDİNİ DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU YERE KOYMANIN SONUCU’
Kurtarışta, ancak tutarlı bir şekilde saatlerce süren çalışmayla oluşturulabilecek bir düzeyde içgüdüsel farkındalık var. Günok’un kendini topa doğru atarken yaptığı hareketler, ancak antrenman sahasında geçirdiği sayısız saatler sayesinde yapılabiliyor; kendini tekrar tekrar, doğru zamanda, doğru yere koymanın sonucu.
Kurtarma tesadüfen olmadı. Top havada dönerken Günok önce vücudunu çevirdi, ardından kalesine doğru üç hızlı adım attı; bu sırada başını ve gözlerini üstündeki topa odakladı. Bu önemliydi çünkü bir saniye içinde topun uçuşunu ve yörüngesini değerlendirirken aynı zamanda son varış noktasını da tahmin etmesine yardımcı oldu. Bir an bile tereddüt etse gol olacaktı.”