Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak Projesi, başarıyla devam ediyor. Kısa süre önce ilk kez motorlarını çalıştıran Milli Muharip Uçak, yer testlerinin bir sonraki aşaması olan taksi testlerine başladı.
SavunmaSanayiST.com’dan Anıl Şahin’in haberine göre Milli Muharip Uçak, 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen test esnasında kendi motorlarını çalıştırarak piste çıktı. Bir süre boyunca pistte kendi motorlarıyla hareket eden ve ilerleyen Milli Muharip Uçak, böylelikle ilk taksi testini başarıyla tamamlamış oldu. 18 Mart 2023 tarihinde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanan Milli Muharip Uçak, bu test ile birlikte roll-out’a hazır olduğunu kanıtlamış oldu.
MMU KENDİ KAMUFLAJINA KAVUŞTU
Milli Muharip Uçak’ın piste çıktığı özel görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde Milli Muharip Uçak’ın, gri boyamasına kavuştuğu, hava alıkları ile radom kısımlarının ise daha açık bir renge boyandığı görüntülendi.
İLK UÇUŞ BU YILA ÇEKİLDİ
Türkiye’nin milli imkanlarla kendi 5. nesil savaş uçağını geliştirmesinin hedeflendiği Milli Muharip Uçak Projesi, 5 Ağustos 2016 tarihinde başlatıldı. 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedeflenen Milli Muharip Uçak’in ilk uçuş tarihi, geçtiğimiz haftalarda 2023’yılının sonuna çekildi. Taksi testini başarıyla tamamlayan Milli Muharip Uçak’ın, bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.
MİLLİ MUHARİP UÇAK’IN PROGRAM GİDİŞATI
Türk savunma sanayiinin en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak’ın ilk prototipi, bu yıl ilk uçuşumu yapacak. TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor.
2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin tamamlanması planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.
İlk etapta 4.5 nesil olarak nitelendirilecek Milli Muharip Uçak’ın, nihai aşamada 5. nesil statüsüne ulaşması hedefleniyor. Halihazırda ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak biliniyor. Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları ise 5. nesil statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak nitelendiriliyor.
MMU’NUN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Kanat Açıklığı: | 14 metre |
Uzunluk: | 21 metre |
Yükseklik: | 6 metre |
İtki: | 2x 29.000lb |
Azami Hız: | 1.8 Mach |
İrtifa Tavanı. | 55.000ft |
Pozitif / Negatif G Limiti: | +9g / 3,5g |
YAZI DİZİSİ YARIN BAŞLIYOR
Veryansın Tv yazarlarından Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş ve makine mühendisi Fazıl Altay’ın Milli Muharip Uçak’ı tüm teknik yönleriyle anlattığı 2 bölümlük yazı dizisinin ilk bölümü yarın yayında olacak.
Türk kartalı piste çıktı!
Yazı dizisi başlıyor.
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş ve makine mühendisi Fazıl Altay, Milli Muharip Uçak’ı yazdı.
İlk bölüm yarın… pic.twitter.com/IB3zw9PX1W
— Veryansıntv.com (@veryansintvcom) March 17, 2023
Yazarımız Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz de sosyal medya hesabından ” Milli Muharip Uçağımızın taksi testelerinin başarıyla tamalanması son derece önemlidir. 18 Mart Deniz Zaferimizin 108. Yıldönümünde güzel bir gelişmedir. Gökyüzündeki egemenliğimizin koruyucusu hava gücümüzün bağımsızlığa yaklaşmasının bir aşamasıdır. Kutluyorum” mesajını paylaştı.
inanmak güç.gerçekleşmesi büyük olay olur.
Seçime yakın ambardan çıkarılacağı bekleniyordu zaten.
Ambar degil, hangar.
Her konu her zaman elestirilmek zorunda degildir.
Uçarsa, Hangar
Uçmazsa, Ambar
Itiraf ediyorum, espiri cok iyiydi :)
Secim için veya secim yatırımı diyerek şu ve benzeri projeleri küçük gormeye çalışanları izana davet ediyorum..sizin yaptığınız tek şey de MMU yani Müzmin Muhalif Utangaçlığı..
Resimler bilgisayar grafigi. Baska soze gerek yok. Yiyene afiyet olsun.
18 marta çok zaman kalmamış, uçuşunu gördüğünüz zaman özürünüzü bekliyoruz.
İnsanda biraz milliyetçi gurur olur. Arabistan gibi 5 trilyon dolar serveti olan ülke bunun benzeri bir projeyi hayal bile edemiyor. Bizde petrol doğalgazın kolay dolarları yok ama türk kanın gururu var, yapa biliriz
Ne zamanki yerel, ulusal basın ve vatandaşların davet edildiği bir uçuş yapılırsa, memnuniyetle özür dilerim.
Savaş uçağı yapmak için 5 trilyon dolara gerek yok. Örnek cumhuriyetin ilk yılları. Yeter ki liyakat olsun.
Benim Türk yurduna olan sevgim ve milliyetçiliğim çıkar odaklı değil, hakkaniyet odaklı. İkisine de Allah şahittir.
Bu önemli ve başarılı bir girişimdir. 1930’larda başlayan uçak üretimimizin uzun duraksamadan sonra bu aşamaya ulaşması gurur vericidir. Özlediğimiz sonuçlara ulaşmak üzereyiz. Emeği geçenlere teşekkürler.
Seçime yaklaştıkça marsa gönderilecek füzeyide rampaya yerleştirirler! Sahi Altay tankı ne oldu?
Hiçbirşey küçük görülmüyor, ancak bindokuzyüz otuzlarda dünyaya uçak satan bir ülkeydik ! Bugün on yılda pistte yürütüyıruz sadece, sizcede garip değilmi?