NATO ülkelerinin liderleri Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesinde bir araya geldi. NATO’nun devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı’nda Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.
Finlandiya, bir NATO Zirvesine ilk kez tam üye olarak katılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’yu ilk zirve toplantısına katılmasından dolayı tebrik etti.
Liderler, Stoltenberg’in bu sözleri üzerine Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto’yu alkışladı. Stoltenberg, Finlandiya’nın ardından dünkü anlaşmayla İsveç’i de yakında NATO’nun tam üyesi olarak göreceklerini belirtti. Liderler, Genel Sekreter’in bu sözlerini de alkışlarla karşıladı.
NATO ülkelerinin liderlerinin bugün önemli kararlara imza atacaklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna’ya desteğin artırılacağını, bunun Ukrayna’yı ittifaka daha yakın hale getireceğini, NATO’nun yeni savunma planlarının onaylanacağını ve daha iddialı savunma yatırımı üzerinde uzlaşılacağını bildirdi.
ERDOĞAN’DAN İKİLİ GÖRÜŞMELER
Zirve kapsamında ikili görüşmelerde de bulunan Erdoğan, şu ana kadar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya geldi.
Erdoğan, burada Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile kısa sohbet etti. Erdoğan’ın, bugün ayrıca Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de görüştü.
Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi.
STOLTENBERG’TEN UKRAYNA’YA DESTEK MESAJI
ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Stoltenberg, NATO’da oynadığı rolden dolayı ABD’ye teşekkür ederek, “Güçlü liderliğiniz bu ittifakı birlik içinde tutuyor ve daha güçlü kılıyor.” ifadesini kullandı.
Vilnius zirvesinin tarihi bir zirve olduğunu dile getiren Stoltenberg, “Dün yapılan anlaşma, İsveç’i NATO’nun tam üyesi yapacak. Bu da ittifakımızın tüm müttefiklerinin savunma kapasitesini daha da artıracak.” diye konuştu.
Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna’ya son ana kadar destek olacaklarının altını çizerek, Ukrayna’nın NATO üyeliğiyle ilgili zirvede pozitif mesajlar verme konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Müttefiklerin savunmaya daha fazla bütçe ayırması gerektiğini de kaydeden Stoltenberg, yüzde 2’lik savunma bütçesi kararına değinerek, Avrupalı müttefikler ile Kanada’nın bu miktarın çok üzerinde bütçe ayırdığını aktardı.
Stoltenberg, bu artışın rekor olduğunu da belirterek, “Bu artış müttefiklerin, sözlerini yerine getirdiğini gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
BIDEN’DAN UKRAYNA VE İSVEÇ AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Biden ise Ukrayna’da yaşananlar ve NATO’yla ilgili tüm konuların zirveyi kritik hale getirdiğini ifade ederek, “(Stoltenberg) NATO’ya başkanlık ediyorsunuz, güvenilir birisiniz ve nelerle karşı karşıya olduğumuzu sizden daha iyi kimse bilemez.” dedi. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin önemli adımlar olduğunu anlatan Biden, Stoltenberg’i iki ülkenin üyelik sürecindeki rolünden dolayı takdir ettiğini dile getirdi.
Biden, Ukrayna’nın gelecekte NATO üyesi olmasıyla ilgili öneriler için de hemfikir olduklarını belirterek, “Birleşik bir NATO’yla çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz. ABD Başkanı olarak bunu söylediğimi defalarca duydunuz. Hala (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) Başkan Putin’e teşekkür ediyorum. NATO’yu parçalayabileceğini düşündü ama yapamadı. Kimse yapamaz.” ifadelerini kullandı.
LİDERLER AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİMİNE KATILDI
Liderler, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda tarafından resmi olarak karşılanmalarının ve aile fotoğrafı çekiminde yer almalarının ardından NATO Liderler Zirvesi’nin ilk oturumuna katıldı.
Stoltenberg ve Nauseda’nın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da katıldı.