İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü’nün kazananları açıklandı.
Açıklamada, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson’un kazandığı bildirildi.
NİHAT GENÇ: ORHAN PAMUK’A NİYE VERİLDİYSE DARON ACEMOĞLU’NA DA AYNI SEBEPLE VERİLDİ
Veryansın Tv yazarı Nihat Genç, Nobel Ekonomi Ödülü’nün Daron Acemoğlu’na verilmesini değerlendirdi.
Genç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bakın 2020’de Daron Acemoğlu için yazdığım (öngörüm) aşağıdadır!
‘’Liberaller ve FETÖ’cülerin umut bağladığı bir ekonomist var, adı: Daron Acemoğlu. Adama ne zaman ‘ekonomi’ sorulsa, ‘Demirtaş ve Kavala serbest bırakılsın’ anlamında demeç veriyor, aklınca bize şu cümlelerle çalım atıyor: ‘Yabancı yatırımcıya güven için’.
Acemoğlu etrafında bir Kemal Dervişvari rüzgar estirmeye çalışıyorlar ama nafile, Acemoğlu’nun ‘içerdekiler salıverilsin’ dışında ikinci bir cümlesi yok. Gerçi zamanında Kemal Derviş’in de yoktu, hatta, Kemal Derviş’in ekonomi programında şaşırmayın ‘hesap-kitap-rakam’ hiç yoktu.
Neden yok? Çünkü Acemoğlu ismini bu çevreler parlatacak! Acemoğlu da büyük ekonomik reform ve restarosyonlarına kendini öne çıkartıp yağlayan bu çevrelerin derin yarası ‘tutuklamalar’ üzerinden başlıyor.
Biz buna, kitabına tam uygun: Popülizm diyoruz.’’ (2020)
İşte görüyorsunuz neo-liberalizmin batıda direnci ve hikayesi kalmamış, çürüyüp yıkılıp insanlığın üstüne felaketler ve savaş makinesiyle düşen neo-liberalizmin tutunacağı koloni komiserlerinden başka kimsesi kalmamış!
Batı sömürgeciliğini medeniyet diye yutturmaya çalışan kitabı insanlık için utanç abidesidir! Orhan Pamuk’a niye verilmişse Daron Acemoğlu’na da aynı sebeple verildi!”
Bakın 2020’de Daren Acemoğlu için yazdığım (öngörüm) aşağıdadır!
‘’Liberaller ve FETÖ’cülerin umut bağladığı bir ekonomist var, adı: Daron Acemoğlu. Adama ne zaman ‘ekonomi’ sorulsa, ‘Demirtaş ve Kavala serbest bırakılsın’ anlamında demeç veriyor, aklınca bize şu cümlelerle… pic.twitter.com/ygk3FlnCay
— Nihat Genç (@nihadagenc) October 14, 2024