1. Haberler
  2. Gündem
  3. O altın madeninde yeni facia: Zehir saçan tank çevreye taştı!

O altın madeninde yeni facia: Zehir saçan tank çevreye taştı!

Kanında yüksek oranda civaya rastlanan işçilerin çalıştırılmasıyla gündeme gelen Kayseri Develi'de bulunan Kanadalı Öksüt Madencilikte yeni bir facia daha yaşandı. İçinde yüksek oranda siyanür ve zehirli kimyasalların bulunduğu zehir saçan tank çevreye taştı. Veryansın Tv’ye konuşan avukat Ufuk Doğan, yetkililere “Neyi bekliyorsunuz? Kaç kişinin daha ölmesi lazım” sözleriyle seslendi.

featured

VERYANSIN TV

Erzincan İliç’te yaşanan altın madeni skandalının bir benzeri de Kayseri Develi’de yaşanmıştı.

Kayseri Develi’deki Kanadalı Centerra Gold’a ait Öksüt Madencilikte altın döküm odasının güvenliğinde çalışan işçilerin kanında ve idrarında yüksek miktarda cıva ve diğer ağır metaller çıkmıştı. İşçilerin kan ve idrarlarında yapılan tahlillerle ortaya çıkan bu bilginin, uzun zaman işçilerden gizlendiği iddia edilmişti.

Altın madenine, ÇED raporunda olmayan alanlarda kapasite artırımına gittiği gerekçesiyle 8.5 milyon TL ceza kesildiği de ortaya çıkmıştı.

Develi’de söz konusu şirketin yetkililerine ruhsatların iptal edilmesi yönünde çağrılar yapılırken, maden alanında yeni bir facia yaşandı.

ZEHİR SAÇAN TANK TAŞTI

Veryansın Tv’nin edindiği bilgilere göre maden işletmesinin içinde zehirli kimyasallar kullanılarak altının katı hale dönüştürüldüğü ‘ADR’ adı verilen alanda ‘barren tankı’ taştı.

Siyanür havuzuna göre 10 bin katı kadar daha yüksek siyanür barındığı öne sürülen tankın sabaha karşı taşması sonucu yüksek oranda siyanür, kostük ve zehirli maddelerin bulunduğu kimyasallar ‘ADR’ tesisinin içine yayılarak, işçilerin yürüme alanına kadar ulaştı.

Söz konusu zehirli kimyasalların ne kadarının toprağa ve havaya karıştığı ve ne miktarda çevreye zarar verdiği bilinmiyor.

Şirket yetkililerinden bir açıklama gelmemesi de dikkat çekiyor.

Kararı Veryansın Tv’ye değerlendiren Avukat Ufuk Doğan, işçilerin ve bölge halkının sağlığını tehdit eden facianın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesini istedi.

‘DERHAL MÜHÜRLENMELİ’

Doğan “Burada çok büyük bir ihmalle bu suç işleniyor. Bu hem cezai anlamda hem de idari anlamda yaptırımları olması gereken büyük bir suç. Bu alanın derhal mühürlenmesi gerekir. Bu tesiste her gün insan sağlığını tehdit eden yeni gelişmeler olduğu apaçık ortadadır.” dedi.

Maden şirketinin zamanı dolmasına rağmen ruhsatının yenilendiğini iddia eden Doğan, “Kanunda ruhsatın iptal edilmesi gerektiği açıkça belirtilmesine rağmen maden ruhsatının yenilendiği söyleniyor. Bu nasıl iş? Neyi bekliyorsunuz? Burada devlet yetkililerinin gerekeni yapması için kaç kişinin ölmesi lazım?” şeklinde konuştu.

Zehir saçan altın madenine ceza… ‘Karşımızda organize bir suç örgütü var’

Kayseri Develi altın madeni için çağrı…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bu sakıncalı gelişmeler ve kanunsuz maden işletmeler ile veryansınTV’ den başka ilgilenen yok, neden böyle bu?
    Nerede çok satan gazeteler ve basınımızın acar gazetecileri? Ertuğrul ve Nagehan’ dan söz etmiyorum tabiiki.

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!