Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel “Sahte diploma furyası” başlığıyla kaleme aldığı yazısında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sahte diploma verildiği iddialarını gündeme getirdi.
Devlet üniversitesinden 11 kişinin sahte diploma aldığını belirten Ağırel, “Üniversitede okuyup vefat eden veya kaydı dondurulan kişilerin bilgileri siliniyor, yerine parayı veren kişinin bilgileri dolduruluyor. Bu sayede kare kodlu diploma almış ve sorgulamalarda da doğrulama yapılmış oluyor” dedi.
‘YETKİLİ BİR KİŞİNİN KİMLİK BİLGİLERİ ADINA TELEFON HATTI ÇIKARIYORLAR’
Sahte diploma skandalını üniversite kaynaklarından, Bakırköy Savcılığı’ndan ve YÖK kaynaklarından doğruladığını vurgulayan Ağırel, şöyle yazdı:
“Dolandırıcılar, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci işlerindeki yetkili bir kişinin kimlik bilgileri ile adına bir telefon hattı çıkarıyorlar. Çıkardıkları hat ile e-imza alıyorlar. Bu e-imzayı Hatay Müşavirler Odası’ndan teslim alıyorlar. Aldıkları e-imza ile de proliz adlı sisteme girip değiştirme işlemlerini yapıyorlar.
Hiç kimse yapılan işlemi sorgulamamış. E-imza hizmetini veren TÜRKTRUST firması, 100 üniversitenin kullandığı proliz sisteminin firması en ufak bir sorgulama yapmamış.
TÜRKTRUST firması e-imza satan şirket. Proliz sistemi ise tüm akademik ve idari fonksiyonları birbirine bağlayan bir öğrenci bilgi sistemidir.
‘SAHTE DİPLOMA ALAN BİR KİŞİ DEVLETTE İŞ İMKANI İÇİN BAŞVURMUŞ’
Şu anda 2024 yılı için tespit edilen 11 kişi. Bu devlet üniversitesinde yaşanan olay.
Sahte diploma yapılan isimler bende var. Bu kişilere ve firmalara nasıl işlem yapılacak?
Ya önceki yıllar? Ya vakıf ve özel üniversiteler?
Para ile dağıtılan diplomalar?
Mesela bu sahte diplomayı alan bir kişi devlette iş imkânı için başvurmuş.
Bunun gibi başka örnek var mı?”