Vali Şahin, Anafartalar Şehit Kamil Arslan Polis Merkezi Amirliğinin açılışında yaptığı konuşmada, son günlerde Ankara’da sahte içkiye bağlı ciddi ölüm olaylarının görüldüğünü belirterek, bu durumun kendilerini derinden üzdüğünü ve daha fazla teyakkuz haline geçirdiğini dile getirdi.
Sahte alkollü içecek üreterek vatandaşların hayatına kasteden kişilerle mücadelede kolluk kuvvetlerinin gece gündüz çalıştığını ve denetimlerini sürdürdüğünü kaydeden Şahin, bu kontrollere gıda denetim birimlerinin de katıldığını bildirdi.
Bu çalışmalar sonucu yaklaşık 102 ton etil ve metil alkolün ele geçirildiği bilgisini veren Şahin, bunun 62 tonunun süren operasyonlar bağlamında Düzce ve Konya’dan elde edildiğini, yaklaşık 40 tonunun da il sınırları içinde ele geçirildiğini anlattı.
Şahin, şu ifadeleri kullandı:
“Bizim için burada dikkat çekici ve çok üzücü olan şey ise maalesef bu sahte alkol kullanımına bağlı olarak 33 vatandaşımız vefat etmiştir. Şu anda halihazırda 20 kişi de hastanelerimizde yoğun bakımda tedavi altındadır. Bu konuyla ilgili olarak hem kaçak alkol üretimi hem de satımı yapan 32 şahsa yönelik işlem yapılmış ve bunların 13’ü tutuklanmış, 17’si ise tutuklama talebiyle sevk edildikleri adli birimlerce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.”
ALKOLDEN UZAK DURMAYA ÇAĞIRDI
Vatandaşlara alkolden uzak durmaları çağrısında bulunan Şahin, “Alkol hem sağlığımız hem geleceğimiz açısından uygun olmayan zararlı bir madde. Hele sahte alkol, hayata kasteden bir madde. Dolayısıyla alkol kullanılmamasını ama kullanılacaksa da mutlaka yetkili satıcılardan ve bilinen yerlerden alınması, aksi takdirde üzücü manzaralarla karşılaşmış oluyoruz.” diye konuştu.
Şahin, vatandaşlardan sahte alkollü içecek satan kişileri ihbar etmelerini isteyerek bu konuda verecekleri desteğin çok kıymetli olacağını sözlerine ekledi.
CHP: ACİL ÖNLEM ALIN
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, alkol fiyatlarındaki fahiş artışın, vatandaşları sahte içkiye yönlendirdiğine, bunun sonucunda ise ölümlerin yaşandığına dikkat çekti. Bulut’un paylaşımı şöyle:
“’Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın’ der Albert Camus. Halkın yaşam tarzına müdahaleye varan vergi ve zamlar, astronomik raf fiyatları sahte içkiyi, halk sağlığı sorununa dönüştü. Ankara’da sahte içki yüzünden 33 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yoğun bakımda! İktidara bir kez daha söylüyoruz: Acil önlem alın.”
‘AZMETTİRİCİ ÖTV, FAİLİ İKTİDAR’
Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, yaşanan facia üzerine sosyal medya hesabı üzerinden şu sözlerle tepki gösterdi:
“Sahte içki ölümlerinin azmettiricisi ÖTV; faili ‘yaşam tarzına müdahale eden’ iktidar anlayışı… İçki zamları politiktir.”
Öte yandan, Ocak ayında İstanbul’da sahte alkolden 38 kişi yaşamını yitirmişti.
Bilincli yapiyorlarsa bu isi sasirmam
“Sahte içki ölümlerinin azmettiricisi ÖTV; faili ‘yaşam tarzına müdahale eden’ iktidar anlayışı… İçki zamları politiktir.”
Bir de içmiyormuş gibi yapıp en kaliteli markayı tüketen sahtekarlar var; üstelik kendilerine, sattıkları cumhuriyet fabrikalarından koli koli beleş geliyor…Sonra bunlar 100 liralık rakıyı 1500 TL’ye satıyorlar; sonra o vergilerle imamlara maaş veriyorlar.