Sayıştay’ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporu’na göre Bartın Amasra’daki maden ocağında üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığı, çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski arttığı konusunda uyardığı ortaya çıktı.
Bartın Amasra’da maden faciasının yaşandığı bölgede bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ve CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, açıklama yaptı. Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın facianın yaşandığı madenle ilgili tespitlerine ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:
“Sayıştay bir denetim otoritesi ve görevi kamu urum ve kuruluşları, devlete ait şirketleri denetlemek. Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun müesseseleri ile birlikte de denetliyor Sayıştay ve bu tespitlerini de bulgulara dönüştürüp raporunda yayınlıyor. Ben Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonu üyesiyim. Yani bu Sayıştay raporlarının sunulduğu, denetimini yapan milletvekillerinden biri olarak Sayıştay’ın 2017, 2018, 2019 yıllarında detaylı olarak TTK’nın Amasra müessesesi ile ilgili bulguları var. Bu bulguların bir bölümü eksik işçi çalıştırılmasından kaynaklanan kaza riskinin artması hem ölüm hem de yaralanma ile sonuçlanabilecek kazaların olabileceği konusunda haber veriyor ve rakam rakam açıklıyor. Burada Amasra’da da yarı yarıya düşük pano ayak üretim işçi sayısı çalışıldığını ifade ediyor.
Diğer taraftan 2019 yılı raporunda gaz içeriklerinin yüksek çıktığını, eksi 300 kotuna gelindiğini, yerin 300 metre altından artık kömür üretimi yapılacağını ve bu aşamadan itibaren yapılan ölçümlerde gaz içerikleri yüksek olduğu için bunun da grizu patlama riskini artırdığını ve yüksek olduğunu belirtiyor ve bu konuda uyarıda bulunuyor. Yani Sayıştay kendi tarzı ile bir bulguya çevirerek bu ciddi konuyu yazarak adeta bas bas bağırıyor. Burada bir sorun var, risk var, tedbir alın diye bağırıyor. Ancak AKP KİT Komisyonu’ndaki yine MHP ile birlikte çoğunluğu kullanarak, el kaldırarak, el indirerek bulguları yok sayıyor, Sayıştay’ı yok sayıyor.
CHP olarak bizim bu konudaki itirazlarımızı ısrarla yaptığımız başvuruları, verdiğimiz soru önergelerini ve Meclis’teki girişimlerimizi engelleyerek bu felaketlerin olmasını kapı aralıyor. Neredeyse Sayıştay, 14 Ekim tarihinde Amasra müessesesinde bu felaket yaşanacak diye yazacak duruma gelmiş, bir tek tarihi yazmamış. Ancak ders çıkarması gereken, tedbir alması gerekenler maalesef TTK’da bu tedbirleri almamışlar. O nedenle Sayıştay’ın bu resmi raporunda yer alan bulguya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın açıklama yapması gerekiyor. Neden tedbir almadıklarını açıklama yapmasını gerekiyor.
‘KİMSENİN ÖN GÖRMEDİĞİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞEN BİR FELAKET DEĞİL’
Madencilik faaliyeti bilimsel bir çalışma, dünyanın her yerinde yapılıyor. Türkiye’de de yine madencilik sektörü bilimsel kurallara tabi yapılıyor. Risk yükselir ama bu riski karşılayacak tedbirleri de o oranda artırırsanız, bu tip felaketlerin olmasını engellersiniz. Depremler nasıl oluyor ama dayanıklı bina yapmak ve depremden etkilenmemek mümkünse aynı şekilde bu kazaları engellemek de mümkün. Kaldı ki bu kaçınılmaz olarak kimsenin öngörmediği bir şekilde gerçekleşen bir felaket değil. Sayıştay bu kazanın gelmekte olduğunu 2017, 2018 2018, 2020, 2021 raporlarında belirtmiş. Muhtemelen bu yılın yayınlanacak raporunda da bu bulgu olacak. Ancak acı bir şekilde yer alacak. Çünkü Sayıştay’ı dikkate almayanlar, ‘Sayıştay denetlemesin, çok da uyarmasına gerek yok’ diyen siyasi irade burada bu tedbirleri de almayanın kendisidir. Maalesef çok üzgünüz bölge halkı olarak. Hem Bartın’a hem Zonguldak’a, bölgeye, tüm madencilerimize ve ailelere, milletimize başsağlığı diliyorum”
‘TAM OLARAK ORAYI TARİF EDİYOR’
Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın başka madenlere ilişkin tespitinin olup olmadığı sorusuna ise şöyle cevap verdi:
“Sayıştay’ın TTK’nın beş müessesesi var. Beş müessesesiyle ilgili de tespitleri var, bulguları var ancak Amasra’daki tespiti, tam nokta olarak bu grizu faciasının patladığı kotu tarif ediyor. Tam olarak orayı tarif ediyor. Dolayısıyla, çok acı bir durum.”
TTK’DAN ‘SAYIŞTAY RAPORU’ AÇIKLAMASI
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Amasra’daki maden faciasına ilişkin ‘Sayıştay raporu’ iddialarıyla ilgili, “Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir” açıklamasında bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Eksi kotlarda yüksek metan gazı’ ve ‘2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu’ içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur. 2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı ‘Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi’ şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu bu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildi. Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır.”
Yapılan açıklamanın devamında, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermekte olduğu bildirilerek, “Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanlığına atanan sayın İbrahim Özkarcı atanmasını müteakip kurumumuzu ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında Özkarcı, yeraltı ocağımızı da ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir. TTK Amasra Müessesesinde üretim esnasında Kurum Degaj Yönergesi hükümleri titizlikle uygulanmaktadır” ifadeleri kullanıldı. (ANKA)
Neymis ? Kader degilmis demek ki? Simdi bunu dedik diye iceri mi girecegiz? Iktidarin hsouna gitmeyen bir sey söyledik diye? Iyi atsinlar da göreyim.
Böylece dezonfarmadyon yasanda neden ısrar edildiğini de ertesi gun anlamış olduk. Savunmada gecen dezenformasyon kelimesine fikkat edin.