HTŞ liderliğindeki Suriye Kurtuluş Hükümeti, Şam’daki diplomatik misyonlarını yeniden faaliyete geçiren Mısır, Irak, Suudi Arabistan, BAE, Ürdün, Bahreyn, Umman ve İtalya’ya teşekkürlerini iletti.
‘TÜRKİYE’DEN DOĞRUDAN SÖZ ALDIK’
Telegram üzerinden yapılan açıklamada hükümetin ayrıca Katar ve Türkiye’den de Suriye’deki büyükelçiliklerini yeniden açacaklarına dair “doğrudan söz” aldığı belirtildi.
Türkiye, Şam Büyükelçiliği’nin bütün faaliyetlerini 26 Mart 2012 tarihinde askıya almıştı.
Açıklamda, “Suriye halkı bu onurlu duruşları unutmayacaktır ve halkın iradesine, Suriye devletinin egemenliğine ve topraklarının bütünlüğüne saygı duyan tüm ülkelerle sağlıklı ilişkiler kurmayı umuyoruz” denildi.
Öte yandan, Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinden sonra yeni hükümet, anayasa ve parlamentoyu üç ay süreyle askıya alma kararı aldı. AFP’ye konuşan geçici hükümet sözcüsü, bu sürecin, ülkenin yeniden yapılanması ve anayasanın gözden geçirilmesi için kritik bir dönem olacağını belirtti.
YARGI VE İNSAN HAKLARI KOMİTESİ KURULACAK
Sözcü, mevcut anayasanın 2012 yılına dayandığını ve bu dönemde önemli değişiklikler yapılacağını ifade etti. Yeni anayasa taslağını hazırlamak üzere bir yargı ve insan hakları komitesi kurulacak. Mevcut anayasa, İslam’ı devlet dini olarak tanımlamıyor.
Yeni hükümet, geçici başbakan olarak Muhammed el-Beşir’i atamıştı. El-Beşir, 1 Mart’a kadar geçici hükümetin başında olacak ve bu süreçte, “kurumların korunması ve yeniden yapılandırılması” hedeflenecek.