VERYANSIN TV
Suriye’nin kuzeyindeki Halep’in dış mahallelerinde Heyet Tahrir El-Şam (HTŞ) ile Suriye ordusu arasında çatışmalar yaşanıyordu.
Son gelen bilgilere göre HTŞ, Halep’in kent merkezine girmeye başladı.
HTŞ ayrıca İdlib’in güneydoğusundaki M4 ile M5 kara yollarının kesiştiği Serakip ilçesini, kuzey ve güney kollarından kuşattı.
Çatışmalar, ilk olarak 27 Kasım’da sabah erken saatlerde Halep ilinin batı kırsalında başladı ve gün boyunca sürdü.
27-28 Kasım’da Halep’in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen HTŞ ve Suriye Milli Ordusu (SMO) içindeki bazı gruplar toplam 56 köy ve noktanın kontrolünü ele geçirdi.
Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilinin doğusunda bulunan Serakip bölgesinde de dün sabah saatlerinde yoğun çatışmalar başladı.
HTŞ, dün ve bugün İdlib cephe hattında Suriye ordusunun kontrolündeki 12 köyü ele geçirdi.
Gruplar bugün de Halep ve İdlib illerinde toplam 14 köy ve noktayı daha kontrolü altına aldı. Böylece 3 gündür devam eden çatışmalarda silahlı gruplar, Halep ve İdlib’de toplam 70 yerleşim yeri ve noktayı ele geçirdi.
HALEP’İN DIŞ MAHALLERİNDE ÇATIŞMA
Bu sabah itibarıyla taraflar arasında Halep’in dış mahallelerinde çatışmalar yaşanmaya başladı.
Silahlı gruplar, Halep’in dış mahallelerinden birinde bulunan ve Suriye ordusuna ait askeri amaçlar için de kullanılan Bilimsel Araştırma Merkezi’ni ele geçirdi. Merkezde topçu bataryaları gibi önemli askeri malzemelerin üretildiği ifade ediliyor.
Silahlı gruplar, Halep’e bağlı en büyük yerleşim birimlerinden Anadan beldesini de aldı.
HTŞ liderliğindeki gruplar bu sabah itibarıyla İdlib ve Halep cephe hatlarında yaklaşık 550 kilometrekarelik bir alanın kontrolünü ele geçirdi.
Bu grupların Halep’in batı kırsalında kontrolünü ele geçirdiği yerleşim yerleri ve noktaların arasında El Ragib Tepesi, Kuptan Dağı, Debbabat Tepesi, Ancara beldesi, 46. Liva ile Kefer Besme, Basartun, Hur, Elkasimiyye, Acil, Bele, Sellum, Kefer Bissin, Şeyh Akil, Hırderkal, Acemi, Ürumsugra, Uveycil, El Hüte, El Dab’a, Urum Elkübra, Bişantara, Bakdina, Cemiyet Elmaari, Cemiyet Ebu Amşe, Cemiyet Emin, Cemiyet Manahil, Cemiyet er Rıdvan, Mühendisin, Arnaz, Kefernaha, Kanasel, Kefercum, Şeyh Ali, Yaged Elades, Babis, Kefer Naha, Arrade, Mühendisin 2, Başkatin, Zirbe, Mansura, Cemiyet, Er Rahhal, Şuun Elidara, Kemari, İkarde, Elberkum, Miznaz, Keferdeal Kefer Halep, Zeytan, Kantuman, Kanatır, Kalsa, Kiseybe, Salihiyye ve Anadan yer alıyor.
İdlib cephe hattında HTŞ’nin kontrolüne geçen bölgeler arasında da Trimbe, Dadih, Keferbattih, Cubas, Şabur, Mardih, Erbih, Tel Karatin, Kansibil, Tüdli, Jop Kaas ve Bevvabiyye köyleri bulunuyor. Bu bölgeler, daha önce Şam’ın kontrolündeydi.
Bu arada bu sabaha karşı Rus savaş uçakları, Suriye’nin kuzeyindeki Mare ilçesinde hava saldırısı düzenledi. Saldırıda can kaybı olmazken maddi hasar meydana geldi.
KİM BU HTŞ?
Türkiye’nin Milli Güvenlik Kurulu(MGK) kararıyla terör listesine aldığı HTŞ, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra’nın devamı…
HTŞ, İlib’de Türkiye’ye müzahir gruplara karşı 2019’un Nisan ve Mayıs aylarında yaptığı operasyonlarla kentin yüzde 90’ınında kontrol sağlamıştı.
Ankara İdlib’den Türkiye’ye sivillerin göç edeceği öngörüsüyle HTŞ’ye karşı bir operasyona girişmedi.
Ancak giderek güçlenen terör örgütü, İdlib’de “Ulusal Kurtuluş Hükümeti” kurarak, kentin yönetimini tek başına ele aldı. Örgüt aynı zamanda Türk bayrağının yakılması ve PKK’ya silah sevkiyatı yaptığı haberleriyle de gündeme geldi.
HTŞ’Yİ ILIMLAŞTIRMA PLANI
2020 yılından bu yana İdlib’de tek başına hükümet ilan eden HTŞ’yi ılımlaştırma planı dikkat çekiyor. İlk sinyali 30 Ocak 2020 tarihinde ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey vermiş, Jeffrey “Kendileri (HTŞ), terörist değil vatansever muhalif savaşçılar olduklarını iddia ediyorlar. Bir süredir uluslararası bir tehdit oluşturduklarını görmedik” demişti.
Jeffrey’in açıklamalarının ardından BM’nin raporlarında da İdlib’de tehdit önceliği olarak HTŞ’ye değil, doğrudan El Kaide’ye bağlılığını açıklayan Hurras el Din’e vurgu yapılmıştı.
Bu projeyi açık eden bir rapor da Uluslararası Kriz Grubu’ndan gelmiş, raporda “NATO üye ülkelerinin eninde sonunda HTŞ’yi terör örgütü olarak görmeyi ve etiketlemeyi bırakması gerekir. Birleşmiş Milletler de benzer bir değişikliği desteklemeli” vurguları dikkat çekmişti.