Son dönemde sıkça artan “gıda skandalı” haberlerine bir yenisi daha eklendi. Türkiye’den Norveç’e ihraç edilen susam tohumlarında salmonella tespit edildiği belirtildi.
Diken’in haberine göre; Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF; Norveç’in, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen kabuklu susam tohumlarında salmonella tespit ettiğini bildirdi.
Norveç, tohumları ‘tehlikeli’ koduyla geri gönderdi.
458 ÜRÜN İÇİN BİLDİRİM!
Son günlerde Türkiye’den ihraç edilen gıda ürünlerinin yüksek miktarda pestisit kalıntısı (zirai ilaç) ya da aflatoksin (küf hastalığı) bulunduğu gerekçesi ile iade edildiği belirtilmişti.
Konuyla ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı bilgi notu yayımlanmıştı. 2021-2023 Döneminde hasat öncesi üretim alanları, hasat sonrası gıda işletmelerinde ve ihracat öncesi de olmak üzere tüm gıda zincirinde 250 bin numune alındığını açıklayan Bakanlık “Analiz sonuçlarına göre son 3 yılda ülkemizde pestisit kalıntı oranı yüzde 35 oranında azaldığı, AB RASFF Bildirimleri ise yüzde 54 oranında azaldığı görülmüştür” demişti.
Habertürk’ün derlediği verilere göre, 2023’te RASFF portalında Türkiye kaynaklı gıda ürünleriyle ilgili 361 bildirim yayınlanırken bu rakam 2024’te şu ana kadar 458 olmuştu. 2023’te ‘gümrük reddi’ bildirim sayısı ise 215 iken bu rakam 2024’te 299’a çıkmıştı.
SALMONELLA NEDİR?
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Salmonella enfeksiyonu (salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen bakteriyel bir hastalık. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara en sık su veya yiyeceklerle bulaşır.
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle dört-yedi gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir.
Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.