MERVE DUMAN / VERYANSIN TV
Sayıştay’ın 2023 yılına ilişkin Denetim Raporu, eğitim yuvası olması gereken üniversitelerin ticarethaneye döndüğünü gözler önüne serdi. Pek çok üniversitede yaşanan ihale usulsüzlükleri Sayıştay’a takılırken eğitim kurumlarının mali yönetiminde şeffaflık olmadığı da ortaya çıktı.
Raporlarda, 2018 yılında Gazi Üniversitesi’nden bölünerek ‘kurulan’ Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin mülkiyetinde bulunan taşınmazların pazarlık usulü ile kiraya verilmesinin rekabeti bozduğu belirtildi. Üniversite, söz konusu usulsüzlüğü “kiralama işlemlerinde seçici olmak gerekli” sözleriyle savundu.
Dikkat çeken bir diğer husus da Anadolu Üniversitesi’ne tahsis edilen bir Hazine taşınmazının bedelsiz olarak ve ihale yapılmaksızın bir vakfa bırakılması oldu. Rapora göre söz konusu taşınmaz üzerindeki alanların vakıf tarafından işletildiği tespit edildi. Buna göre; vakıf, otopark alanı ve maketler bulunan açık sergi alanını işleterek gelir elde etti ancak taşınmazın giderleri üniversite tarafından karşılandı.
Öte yandan İzmir Demokrasi Üniversitesi tarafından yasalara aykırı bir vakıf kurulduğu ve üniversite etkinliklerine ilişkin kayıt ücretlerinin bu vakıf tarafından toplandığı ortaya çıktı. AKP’li üniversite rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper’in söz konusu vakfın kurucuları arasında yer aldığı biliniyor.
İşte üniversitelerdeki yasalara aykırı uygulamalar…
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ, HAZİNE TAŞINMAZINI ‘HEDİYE’ ETTİ!
– Anadolu Üniversitesi’nin envanterinde 110 adet taşıt bulunmasına rağmen muhasebe kayıtlarında 48 adet taşıt olduğu görüldü. Üniversite, 62 taşıtın mali tablolarda yer almamasına ilişkin açıklamasında “taşıtların varlık kaydının yapılamadığını” ifade etti.
– Anadolu Üniversitesi’nin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) emekli ikramiyesi, ölüm yardımı, makam/temsil/görev tazminatları ve diğer ödemelerden kaynaklanan 6 milyon 467 bin TL borcu olduğu ve bu borçların muhasebe kayıtlarında izlenmediği ortaya çıktı.
– Eskişehir Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 2017 yılında üniversiteye “bilim, sanat ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere” 10 yıl süreliğine tahsis edilen Hazine taşınmazının yapılan protokol ile bedelsiz olarak ve ihale yapılmaksızın bir vakfa peşkeş çekildiği belirlendi.
Vakfın, Hazine taşınmazı üzerindeki alanları işleterek gelir elde ettiği ancak taşınmazın temizlik, güvenlik peyzaj, bakım onarım giderleri ile elektrik, su, doğal gaz, internet hizmeti ödemelerinin üniversite tarafından karşılandığı ortaya çıktı.
– Üniversite sosyal tesislerine ait elektrik, su ve doğal gaz giderlerinin işletmelerin kendi gelirlerinden karşılanması gerekirken üniversite bütçesinden karşılanması da dikkat çekti.
HBV’DEN DİKKAT ÇEKEN ‘USULSÜZ İHALE’ SAVUNMASI
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin mülkiyetinde bulunan kantin, kafeterya, oto yıkama yeri gibi taşınmazların pazarlık usulü ile kiraya verildiği görüldü.
Sayıştay raporunda üniversitenin mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların kiralama işlemlerinin pazarlık usulü ile ihale edilmesinin mümkün olmadığı; rekabeti bozmayacak şekilde yani kapalı veya açık ihale yöntemine göre sonuçlandırılması gerektiği belirtildi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin, konuya ilişkin açıklamasında, üniversite tarafından yerine getirilen görevin niteliğine atıf yapılarak “kiralama işlemlerinde seçici olmak gerektiği” kaydedildi.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ RUHSATSIZ İŞLETMEYE GÖZ YUMDU
Ankara Üniversitesi tarafından kiraya verilen işletmelerin, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği belirlendi.
Raporda kiracıların işletme ruhsatlarını alıp almadıklarının üniversite tarafından takip edilmesi ve ruhsat alamayan işletmelere ait kira sözleşmelerinin feshedilmesi gerektiği belirtildi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NDE İHALEYE TEK DAVETLİ
– Gazi Üniversitesi’nde de tek firmanın davet edildiği ihale dikkat çekti.
Raporda, Gazi Üniversitesi’ne tahsisli hazine taşınmazlarının kiralama ihalelerinde rekabetin sağlanmadığı belirtilip, ihaleye tek bir firmanın davet edildiği ve bu firma ile sözleşme imzalandığı kaydedildi.
Gazi Üniversitesi’nin yaptığı ve devam eden toplam 105 kira sözleşmesinin olduğu ancak bunlardan sadece 5’inin ihalesine birden fazla istekli davet edildiği aktarıldı.
Raporda ihalelere sadece bir firmanın çağrılması sebebiyle kira gelirlerinin yeterince artmadığı ifade edildi.
MUHASEBE DIŞI HESAPLAR DİKKAT ÇEKTİ
– Ayrıca Gazi Üniversitesi’nde, muhasebe sistemi içerisinde yer almayan banka hesaplarının varlığı da dikkatleri üzerine çekti.
Raporda; Rektörlük, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı adına, yabancı uyruklu öğrenci katkı payı, sosyal tesis işletme ve kütüphane ceza gelirlerinin tahsilatında kullanılan hesapların bulunduğu tespit edildi. Bu hesapların, belirlenen dönem sonlarında muhasebe birimi banka hesabına aktarıldığı belirtildi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, bu banka hesaplarında ana gelirlerin değil, ağırlıklı olarak sosyal hizmet niteliğindeki hizmet gelirlerinin tahsil edildiği vurgulandı ancak yabancı uyruklu öğrenci harç gelirleri gibi önemli faaliyet gelirlerinin de bu hesaplar aracılığıyla toplandığı ortaya çıktı.
AKP’Lİ REKTÖRÜN USULSÜZ VAKFI SAYIŞTAY’A TAKILDI
İzmir Demokrasi Üniversitesi (İDÜ) tarafından usulsüz kurulan vakıf da Sayıştay’a takıldı.
Üniversite tarafından yasalara aykırı olmasına rağmen “İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı” adıyla bir vakıf kurulduğu belirlendi. Üniversite bünyesinde yapılan etkinliklerle ilgili kayıt ücretlerinin bu vakıf tarafından tahsil edildiği ortaya çıktı.
2011 seçimlerinde AKP’den Balıkesir milletvekili aday adayı olan üniversite rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper de vakfın kurucuları arasında yer alıyor.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE DOLU KADROYA ATAMA
Marmara Üniversitesi’nde de enstitü sekreteri, fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri, şube müdürü, büro şefi ve yurt müdürü olmak üzere toplamda 11 dolu idari kadroya geçici olarak görevlendirme yapıldığı tespit edildi.
Üniversitenin açıklamasında, hizmette aksaklık olmaması ve gereken şartları sağlayan personel bulunmaması nedeniyle geçici görevlendirmeler yapıldığı belirtilse de Sayıştay, bu durumun “yetki karmaşasına sebep olabileceği” değerlendirmesinde bulundu.
HIRSIZ VAAAR !