Ali Rıza Özdemir
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Diğer
  4. ‘Işıklar içinde uyusun’a dair

‘Işıklar içinde uyusun’a dair

featured

Sosyal medya farklı yönleriyle ilginç bir ortam… Bu ilginç ortamın benim dikkatimi çeken yönlerinden biri de gün yüzü görmemiş espriler… Birçoğuna kahkahalarla güldüğüm vakidir. Nasreddin Hocalar çıkaran milletimizin zekâsı beni güldürdüğü kadar onurlandırıyor da… Çünkü espri zekâ işidir; zekâsı olmayan espriden anlamaz.

Geçenlerde bir sosyal medya hesabından şöyle bir paylaşım yapılmış. Yüksek sesle güldüm: “Arkadaşlar ben öldüğümde kimse arkamdan ‘Işıklar içinde uyusun’ diye dua etmesin. Çünkü ışık olunca uyuyamıyorum.”

Epeydir okuyuculardan da bu cümle ile ilgili sorular alıyordum. Espri vesile oldu, cevaplayalım.

***

“Işıkları içinde uyusun” yeni bir kullanım. Aleviliğin yazılı kaynaklarında geleneksel uygulamalarında yok. En azından ben hiç birinde rastlamadım. Bazı kesimler tarafından “Nur içinde yatsın” cümlesine alternatif olarak uydurulan bu cümle, yakın zamanda Alevi toplumunun bir kesimi tarafından kullanılmaya başlandı. Sonradan Sünni kesimde de bu cümleyi benimseyenler çıktı.

Aleviler eskiden beri vefat eden kişiler için Allah’ın rahmeti, Hz. Muhammed Mustafa’nın şefaati, Bozatlı Hızır’ın yoldaşlığı ve Şah-ı Merdan Ali’nin kılavuzluğu temelinde dualar eder, temennilerde bulunurlar. Mevtanın yakınlarına da başsağlığı dilerler.

Esasen Aleviler içinde İslam dışı olarak yorumlanabilecek ne varsa, bunları ön plana çıkarmayı iş edinen bir “çete” var. Bu nevzuhur cümle de bu kesimin uydurması.

***

Arapça “nur”, Türkçe “ışık” kelimesinin karşılığı… Bu nedenle “Nur içinde yatsın” ile “Işıklar içinde uyusun” cümleleri, çıplak olarak aynı anlama geliyor.

***

Ölen kişinin arkasından “Işıklar içinde uyusun” diyenler benim gördüğüm kadarıyla iki kesime ayrılıyor.

Birinci kesim, Arap kültürüne tepki olarak Türkçeyi kullanmak isteyenlerden oluşuyor. Arapça bir kelime yerine Türkçe kelimeyi tercih ediyorlar. Bu anlaşılabilir bir davranış. Bence de bunda bir beis yok.

Birçok Arapça kelime, hatta bugün kullandığımız dini terimler Hz. Muhammed’den önce de Arap toplumunda kullanılıyordu. İslamiyet’le birlikte bu kelimelerin neredeyse tamamı içerik değiştirmiş ve kendi içinde anlamlı bir bütün/sistem oluşturmuştur. Bu bağlamda “nur” kelimesinin “ilahi aydınlanma” anlamına geldiği ve ışık” kelimesinden daha derin ve içkin anlamlar ifade ettiği ileri sürülebilir. Ancak ışık kelimesi de eski Türk metinlerinde derin ve içkin anlamlar içermektedir.

Özellikle bu noktada Kur’an’da bulunan dini terimlerin, başka halklarda da karşılığının olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü Kur’an’da bildirildiğine göre “her millete bir peygamber” gönderilmiştir (Nahl, 16/36). Her peygamber, aynı dini farklı milletlere kendi diliyle tebliğ ettiğine göre, değişik isimlerle ifade edilen fakat aynı içeriklere sahip olan kavramların varlığı anlaşılabilir bir durumdur.

***

İkinci kesim ise biraz daha farklıdır. Esasen bu cümlenin mucidi de bu kesimdir. Bunlar, Aleviliği “Luvilik”, Alevileri de “ışık insanları” olarak pazarlayan çevrelerdir. Bunlara göre eski Anadolu halklarından Luviler, Alevilerin atalarıdır ve bunlar ışık insanlarıdır. Tarih boyunca da ışıkla, aydınlanmayla kendini ifade eden veya ışığı ve aydınlanmayı kutsayan topluluklar, bu ışık insanlarının, doğal olarak Alevilerin atalarıdır!? “Işıklar içinde uyusun” demekle de, akıllarınca Alevilikle Luviliği ilişkilendirecekler!?

Görüldüğü üzere Aleviliği İslam dışında konumlayan bu çevreler, “Işıklar içinde uyusun” cümlesini operasyonel bir amaçla kullanıyorlar. Aleviliğin İslami köklerimi kendilerince kesmeye çalışıyorlar.

Özetle, Işıklar içinde uyusun, diyenlerden birinci gruptakiler iyi niyetlidir ve makul davranmaktadır. İkinci gruptakiler ise kötü niyetlidir ve iddiaları akıl dışıdır. Bu iki kesimi birbirinden ayırmak gerekir.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 Yorum

  1. 2. grubun arasına, .asonları katmayı unutmayınız. şeytanın uşaklığını yaptıklarından, genel olarak ve özelde ölenlerin ardından Allah’ı, anmak onlara zuldür, bu tümceyi kullanırlar. Anahtar/şifre kelimelerinden birisi olan”aydınlanma” ile de doğrudan bağlantılıdır.
    Araştırın, göreceksiniz.
    Saygılar.

    Cevapla
  2. Bence yanılıyorsunuz. Herşeyden önce nur ve ışık aynı şeyler değil. Nur sadece ışık değil aynı zamanda iman demektir ve Allah’ın 99 isminden biridir. Nur yerine ışık diyen ne gerçek bir müslümandır nede gerçek bir Alevi. Aslında bunlar ya dinle pek alakası olmayan insanlardır yada dine ve ülkemizin islami geçmişine antipatisi olanlardır.
    Bizim inancımıza göre ölen insanın ruhu inansa da inanmasa da Allah’a döner. İnanan ve iyi ameller yapan insanların ruhu rahat eder huzur bulur, inanmayan insanların ruhu ise “müslümanlar meğerse doğru yoldaymış, keşke geri dönebilsem de hatamı tamir edebilsem” diyerek acı içinde kıvranır. Işık bunun neresinde?

    Cevapla
  3. 9 Haziran 2020, 04:39

    Kaleminize sağlık. Kuranda adı geçen Hz Zülkarneynin Oğuz Kağan olduğu rivayet ediliyor sizce doğru mu?

    Cevapla
  4. Bu tabiri aleviler degil de kendini cagdas addeden sadece koyu chp liler tarafindan kullanildigini dusunuyorum..Tamamen siyasi. Ben akpli degilim demek oluyor. Hatta digerlerinden de degilim demek. Sadece chp. Kesin fetode kulanmaya baslamistir..Ayir ayirabilirsen.

    Cevapla
  5. Bir Türk ‘ e yaraşır tören isterim. Yuğ töreni.
    Tini ak tı, Tengrinin yanına uçtu desinler.

    Cevapla
  6. Hocam saygılar. Yazıyı okurken aklıma takıldı. Mesela ben ölmüşüm kim ne derse desin bence değişmez. Artık hesap vakti. Yaşarken ne demişim ne yapmışım hatta ne yapmamışım onlar önemli. Hesap yoksa zaten hiçbiri önemli değil. Yinede biz gidenlerin ardından hayır duaları okuruz. Ama biliriz ki herşey Allah’ın kudreti İnşallah Ehli Beyt le haşrolanlardan oluruz.Saygılar.

    Cevapla
  7. 9 Haziran 2020, 07:48

    “Devri Daim olsun” ve “Ruhu şad olsun” çok da kullanılıyor. Keşke onlarada değinseydiniz. Dikkatimi çeken birşey daha var “Allah Rahmet Eylesin” cümlesinden özellikle kaçınılıyor. Hatta artık mezar taşlarına “Ruhuna El Fatiha” yerine “Ruhu Şad Olsun” yazdırılıyor. Buda İslam dışı alevicilerin bir yaklaşımı mı?

    Cevapla
  8. Nur sözcüğü Sümerce ışık anlamına gelen “nu” sözüne dayanır. Örneğin “Nu sin” de ay ışığı demektir. Sümerce “nu” “Dingir Anu”dan (Gök Tanrısı) gelmektedir. “Tanrı ışığı”nı ifade eder. Aslında Türkçe “ışık” sözcüğü de Sümercede yine ışık anlamına gelen “si” ile (Türkçede isi/isig) bağlantılıdır. Hukukta, dinde, bilimde yerleşik kullanımların tahrip edilmesi hiç de doğru değildir. “Rahmet”, Akkatça “rahimu” sözünden gelir, sevgi demektir. Ancak biz geçmişlerimize Tanrı’nın sevgisini dilerken “rahmet”i kullanırız. “Nur” sözcüğünün İslam dininde kazandığı içeriği başka hiç bir sözcük karşılamaz. Ayrıca “nur” Sümerce kökenli olması nedeniyle de çok değerlidir. Altı bin yıllık sözcükleri kullanımdan kaldırmak insanlık kültürünü hiç anlamamaktır.. Yazıda bahsedilen bir kısım çevrelerin aynı zamanda Türk karşıtı olmaları, dertlerinin “Türkçe bir söz kullanalım” olmadığını da gösterir..

    Cevapla
  9. 9 Haziran 2020, 08:29

    Aleviligi Isık insanları olarak degerlendirenler neden kötü niyetli olsun anlamadım, Aydın insanlar olarak artık cesur olun, gercekleri insanlara yazın, cesaretiniz yoksa gidin simit satın. Bu web sitesini takip edenler cahil insanlar degillerdir. Mesela adam akıllı bir dinler tarihi serisi yazabilirsin.

    Cevapla
  10. 11 Haziran 2020, 12:28

    Dinin sarmalina takilanlar bilimin ilerleyisine celme atmak mi istiyor? Ölmüs bir vücutta,bir beyinde duygu,his,düsünce,ruh oldugunu iddia edenler ruh mu isik mi üzerine cok laf ederler,ederler,cünkü oralardan nemalaniyorlarda ondan.

    Cevapla
  11. 18 Temmuz 2020, 08:42

    Hani isminin başına TC koyanlar yok mu? Bu da Allah rahmet etsin dese Allah’ın adını anmış olacak sevap işleyecek. Nur içinde yatsın dese Sözde Arapça bir kelime kullanmış olacak. Işıklar içinde uyusun derse hem Yobaz olmayacak hemde şirin bir cümle olacak. Hepinizin topunu diyeyim. Allah Lafzı onlara ağır geliyor. Bu kadar din düşmanlığı almış yürümüş. Öldükten sonra mezardasın be. Seni hangi ışık aydınlatsın. Yürü anca gidersin cehenneme…

    Cevapla
  12. 17 Şubat 2021, 07:06

    nur ile ışık aynı şey değildir. bilmediğimiz ya da anlamadığımız şeylere kendimizce isimler takıp kalıplara sığdırıyoruz. 50 kuruşluk kaleme tükenmez kalem dediğimiz gibi :)

  13. 29 Kasım 2021, 14:55

    Selm bu kelimeyi hic sevmiyorum müslüman cematine yakismadigini düsünüyorum gözlemledigim yurt disinda yasadigim icin kendimce düsüncelerim kafamda tartip tespit ettigim seyler var bu kelime hakkinda ..hiristiyanlarin mezarliklarin da mum yakmalari fener kandil yakmalari gibi buda bana onlarin ölmüslerine ISIKLAR icinde uyu demesi gibi geliyor yani cok kavramli bisey bizde bana göre mekani cennet olsun Allahim gecisini kolaylasin nurlar icinde yatsin rahmet eylesin cok daha sevap neden ISIKLAR icinde ?????

    Cevapla
Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!