Araştırmacı yazar Cengiz Özakıncı’dan Öğrenci Andı’nın tarihi…*
Yer Amerika; yıl 1892; Amerikalılar, Avrupa’dan Amerika’ya göçü başlatan Christoph Columbus’un (Kristof Kolomb) kıtaya ayak bastığı günün 400’üncü Yıldönümü’nü dev etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. Bir yandan Chicago’da “World’s Columbian Exposition” adı ile 400’üncü Yıl’a adanmış dünyanın en büyüğü olacak fuar merkezinin yapımı sürdürülürken; öte yandan, ABD Ulusal Eğitim Birliği, 400’üncü Yıl onuruna tüm devlet okullarında gerçekleştirilecek çok büyük bir etkinlik düzenlemek üzere, toplantı üzerine toplantı yapıyor.
32 yıl sonra 1924’te Atatürk’ün çağırısıyla Türkiye’ye gelip incelemeler yapacak ve verdiği raporla Türk eğitimine katkıda bulunacak olan dünyaca ünlü Amerikalı düşünür eğitimci John Dewey de 1892’de bu kurulun üyesi ve 400’üncü Yıl’ın okullarda nasıl kutlanacağının tartışıldığı toplantılarda, yoldaşı Francis Bellamy ile birlikte çalışıyor. Bellamy, Dewey’le birlikte katıldığı bu toplantılarda; 400’üncü Yıl onuruna okullarda öğrencilere “Amerikan Ulusçuluğu”yla “ulus bilinci” aşılanmasını öneriyor.
O sırada “Bütün Devlet Okullarına Bayrak” kampanyası yürütmekte olan Bellamy, 400’üncü Yıl onuruna bütün okullarda yapılacak bayrak töreninde topluca söylenmek üzere bir “Bağlılık Andı” (Pledge of Allegiance) yazıyor. Bayrağa, cumhuriyete, ulusa bağlılık içeren bu andın sözlerini, Boston’da, yöneticisi olduğu “Youth’s Companion” dergisinin 8 Eylül 1892 günlü sayısında yayımlıyor. Ayrıca tek sayfa halinde özel baskı yapılarak Amerika’daki bütün devlet okullarına gönderilen bu andın Türkçesi yaklaşık olarak şöyle:
Herkes için ‘adalet’ ve ‘özgürlük’ le ‘bölünmez tek ulus’a dayanan ‘cumhuriyet’e ve ‘bayrağım’a bağlı olacağıma and içerim.
O günlerde adı “Cumhuriyet’in Büyük Ordusu” olan Amerikan Ordusu da 400’üncü Yıl’ı, Chicago’da, yapımı sürmekte olan dev dünya fuarı alanında, 12 Ekim günü tüm askeri birliklerin ve öğrencilerin katılacağı büyük bir törenle kutlayacağını duyuruyor.
Bellamy’nin yazdığı ant, ilk kez Amerikan Ordusu’nun 12 Ekim’de gerçekleştirdiği bu törende onbinlerce öğrenci tarafından topluca okunuyor.
Öğrenci Andı” süreç içerisinde çıkartılan yasalarla okul sınırlarını aşarak, yaşamın her alanına yayılmış; yalnızca okullarda değil, bütün kurum ve kuruluşlarda, bayrak törenlerinde, ABD Bayrak Yasası’nda tanımlandığı üzere, sağ el kalp üzerine konularak topluca söyleniyor. ABD Başkanları, Senato oturumlarına ABD bayrağına dönüp sağ eli kalp üzerine koyarak bu antla başlıyor.
Dahası, antta geçen “bölünmez tek ulus” sözü, Amerika’da benzin istasyonlarından billboardlara ve tişörtlere varıncaya dek yaşamın her yayılmış durumda.
Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey’in “Türk’üm, doğruyum…” diye başlayan andı 23 Nisan Bayramı töreninde duyulmasıyla başlamış olmakla birlikle; Türkiye’deki öğrenci andı uygulamasının, Amerikan öğrenci andıyla ilginç bir bağlantısı var.
1892 yılında Bellamy’nin yazdığı andın Amerika’daki bütün resmi okullarda okutulmasına karar veren kurulda bulunan John Dewey; Osmanlı’nın son döneminde Türk eğitimcilerin dikkatini çekmiş.
Mustafa Rahmi Bey, Atatürk’ün 1921 Maarif Kongresi’nde ve diğer konuşmalarında ortaya koyduğu eğitim politikasını 1923 yılı başında inceleme konusu yapmış; ve bu çalışmasında onun eğitimle ilgili görüşlerinin Asya Türk tarihine uzanan köklerini ortaya çıkardığı gibi; pek çok yabancı eğitimciyle de karşılaştırarak, bunlardan John Dewey’in görüşleriyle örtüştüğünü alıntılarla göstermiş.
Bunun üzerine kitaplarından ikisi 1923 yılında Türkçe’ye çevrilen Dewey, Türkiye’ye davet edilmiş. 1924’te gelip Atatürk’le görüşen Dewey’in yaptığı incelemeler sonucu sunduğu rapor Atatürk tarafından dikkatle incelenmiş.
Milli Eğitim Bakanları, Dewey’in 1924 raporunda yer alan önerilerden, Atatürk’ün 1921 Maarif Kongresi’nde dile getirdiği eğitim politikasıyla örtüşenleri gerçekleştirmek üzere, var güçleriyle çalışmışlar.
12 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
çok güzel derleme ters köşeden çok iyi örnek vermişsiniz zira kaldırma taraftarlarının arka planında neresi var görüyoruz.. andımızdan rahatsız olanların bu ülkeye aidiyetinden bağlığından şüphe ederiz.
Atamiza bakan halkin yuzundeki hayranligi, sevgiyi gorebiliyor musunuz? Bu sevgiyi dinci yobazlar, etnik ayrimcilar, kureselci liboslar yok edemediler ve hic bir zamanda edemiyecekler. Atamiz Turkiye’nin temelindeki harcidir. Ataturk hep yasayacak, her zaman bizimle olacak. Her yil Anitkabiri ziyaret eden milyonlar gun gectikce buyuyen sevginin en guzel delilidir. Ne mutlu Turkum diyene.
Kanaatimce, Ulus bilincinin oluşmasına DEMİRYOLLARININ katkısında ihmal etmemek gerekir.
Vatanın her tarafına vatandaşların tamamının ulaşabilir olmasında; ulaşımda DEMİRYOLUNUN etkisi, katkısı malumdur.
Saygılarımızla.
Araştırıcı aklınıza sağlık, kaleminize kuvvet. ‘Hak gelir batıl zail olur’. Gerçek ortaya çıkar yalanlar son bulur. ‘Irkçılık, faşistlik yalanlarınız, iki yüzlülüklerinizi de alın gidin, cehenneme kadar yolunuz var.
sırada istiklal marşı var “ırkıma yok izmihlal” ırkıma yok oluş olmayacaktır. Onlara göre ırkçı faşist kaldırım……..
Sayın Cengiz Özakıncı emeklerinize sağlık. Birçok konuda araştırmalarınızla önderlik ediyorsunuz, Türk milletinin aydınlanmasına hizmet ediyorsunuz. Aydın olmanın gereğini yerine getirdiğiniz için size minnettarız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda daha nice başarılar dileğiyle, sevgi ve saygılar.
Keşke bir an önce uyansanız !!!
İngilizleri asırlardır bu taktiği uyguluyor. Size Dünya kahramanlarını tanıtayım.
Amerikanın kurucusu 33.dereceden Mason büyük devrimci G.Washington
https://www.milliyet.com.tr/amerikan-bagimsizlik-savasi…/
Fransanın kurtarıcısı Charles De Gaulle
Nİhat Gencin yazısı
https://www.veryansintv.com/kalbim-fransiz-ancak-kicim…
Hindistanın kurtarıcısı Gandi
https://www.yenisoz.com.tr/…/gandi-hain-miydi-kahraman-mi/
İran Valisi Rıza Pehlevi
https://www.hurriyet.com.tr/…/ingiliz-ajanin-iran…
Pakistan Valisi Muhammed Cinnah
İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan bağımsız Pakistan’da ilk devlet başkanlığını, İngiliz kralını temsilen “Genel Vali” sıfatıyla AIML lideri Muhammed Ali Cinnah yaptı.
https://www.aa.com.tr/…/pakistan…/1556353
Devrimci Lenin
https://www.ntv.com.tr/…/leninin-yahudi-kokenleri…
“Herkes için ‘adalet’ ve ‘özgürlük’ le ‘bölünmez tek ulus’a dayanan ‘cumhuriyet’e ve ‘bayrağım’a bağlı olacağıma and içerim.” Tamâmen palavra. John Dewey efendi tam bir düzenbaz. 1924’te utanmadan “Çeşitli ırk ve dinlerden bireyler Amerika’da tek bir potada kaynaşarak “Amerikan Ulusu”nu oluşturuyor; Türkiye’de yaşayan çeşitli ırk ve dinlerden bireylerin de “azınlık ayrımcılığı” yapmayı bırakıp çoğunlukla kaynaşarak tek bir “Türk Ulusu” oluşturması gerektiği” görüşünü savunmuş.
Irkçı John efendi, Afrikadan zincire vurup yolda yarısını açlık ve susuzluktan öldürüp ABD ye esir işçi olarak getirdikleri zavallı insanların beyazlarla ABD’de ayni otelde kalamadığını aynı lokantada yemek yiyemediğini, aynı okula gidemediğini anlatmıyor.
Zencilerin beyazlarla hukûken eşit olması ABD’de 1970 li yıllarda başladı ve zenciler bugün hâlâ tam mânâsıyla insan yerine konmuş değiller. Bilginize.
Amerika da Amerikalılık öne çıkarılmış. tüm halkımız ingiliz ya da İspanyol dur dememişler. hepimiz Amerikalıyız demişler. gayet mantıklı. Türkiye ye gelince herkese Türk olun denmiş. siz ce aynı şey mi?
Programlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Elinize,dilinize,yüreğinize sağlık. Türkiyenin ilerlemesi ve kalkınması için Türk Devrimlerinin yeniden hayata geçirilip zaman ve mekan açısından evrimleşerek çağdaş haline gelmesinde yatıyor. Umarım gelecek yıllarda ve çok kısa bir vadede bu anlaşılır ve Milletimizi içe düşürdükleri cehennem vadisinden çıkarılır. Ne Mutlu Türkün Diyene.
Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim yayınlarınızı ve kitaplarınızı ilgiyle takip ediyorum