Nejat Eslen yazdı…
Halfrod Mackinder, ünlü bir İngiliz coğrafyacıdır. O, coğrafyaya yeni bir anlayış getirmiş, adını kullanmadan jeopolitik ve jeostratejinin temellerinin atılmasına katkı sağlamıştır.
Mackinder, 1904 yılında yazdığı ‘’Geographical Pivot of History’’ ile ün kazandı. Ona göre, dünyada kara yüzeyi üç bölüme ayrılabilirdi;
– Dünya adası, yani, Avrupa, Asya ve Afrika’dan oluşan, Afroavrasya kara parçası. Dünya adası, en büyük, en kalabalık ve en zengin kara parçasıdır.
– Britanya ve Japonya gibi kıyıya yakın adalar.
– Güney ve Kuzey Amerika ve Okyanusya kıtaları gibi uzak kıtalar.
Mackinder’e göre, Pivot bölge olarak da tanımlanan Kalpgah, (Heartland) dünya adasının merkezinde bulunur. Kalpgah’ı elinde bulunduran gücün büyük jeopolitik avantajlar elde edeceğine inanan Mackinder, tezini, bu bölgenin elde bulundurulmasının avantajlarına dayandırmıştır. Kalpgah, bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin elde bulundurduğu ve kontrol ettiği coğrafyayı kapsamaktadır.
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Dünyada bir kaç nokta var ki oralarda dünya Savaşı’ndan sonra savaş bitmiyor, Afganistan Yemen Irak Suriye’dir ve önemli kaç nokta var , Türkiye Azerbaycan ve yakutsek (yakutistan veya siberiya) bu bölgeleri Batı Çevreliyor ve başarsa buraları parçalayacak veya tampon bölgeler ile çevreleyip oyalayacak. ABD için bu bölgelerde hiçbir menfaat yok, birileri diyor ki petrol var ona göre ABD bu bölgelere giriyor ama ABD okadar ki bu bölgelerde savaş ve yıkım için harcayıp karşısında geliri olmamış ve bunu Trump iyi biliyordu ve ABD’nin bu bölgelerden geri çekilmesini istedi ama silah çetesi rockfeler ve rothchildler bunu istemedi ve trumpı devirdi. Sadece kimse ABD’nin neden bu kadar menfaatsiz savaşlara para harcıyor bilmiyor. Bunun ekonomik stratejik veya jeostratejik nedeni yok, başka nedeni var, o konuda atatürk’te uyarmış ve batıda bu neden için savaşa bu bölgelerde para harcıyor. Siz silah ihracatına ve istikrarsızlıklara ve ırkçılık/inanç ayırımcılıklara ve ABD’nin savaş haritasına bakın, yüzde sekseni ortadoğu ve yakın çevresindedir , bunun nedeni var. Mesela Güney Amerika ve Afrika ve Asya’nın Güney doğusuda en az ortadoğu kadar savaş dinamikleri ve istikrarsızlıkları var ama ABD oralarda ortadoğu kadar savaş yapmıyor ve terörism yaymıyor, neden? Çünkü ABD için tehlike Ortadoğu’da, bunu 1960lı yıllardan anladılar. ABD ve emperyalizm korktuğu için bu kadar saldırgan olmuş. ABD neden geliri ve menfaati olmayan savaşlara para harcıyor, bir soru işareti. Firavunlarda böyle idi